De meest gestelde vragen per produktgroep .............

Hoe werkt een robotmaaier ?
De robotmaaier krijgt een vaste plek in de tuin (volautomaat) of wordt handmatig op het gazon geplaatst (halfautomaat). In de vorm/contour van het gazon wordt op 10-30cm van de kant (verschillend per type robotmaaier) eenmalig een kabel in of op het gazon gelegd welke na korte tijd niet meer zichtbaar is en waar u geen last van hebt tijdens het tuinieren. De robotmaaier gaat willekeurige baantjes maken binnen de bekabeling tot een bepaalde tijd is verstreken. De robotmaaier maait het volledige gazon, dus ook de randen.

Wat is het effect van een robotmaaier op het milieu ?
Iedere robotmaaier werkt op een accu, daarom is er geen sprake van schadelijke uitstoot en is het energieverbruik buitengewoon laag. De bedrijfskosten liggen op niet meer dan ongeveer € 8,00 - € 42,00 per seizoen voor de verbruikte elektriciteit, afhankelijk van de grootte van het gazon.

Is de robotmaaier gemakkelijk in het gebruik ?
Ja, bijzonder gemakkelijk. De robotmaaier weegt niet meer dan 7 tot 14 kg en dat is erg licht vergeleken met conventionele maaiers. Het bedieningspaneel is eenvoudig te begrijpen en in te stellen; als u de robotmaaier eenmaal in gebruik heeft genomen, hoeft u niets meer te doen en gaat de robotmaaier zijn eigen gang.

Kost het onderhoud en de werking van de robotmaaier veel tijd?
Nee, iedere robotmaaier werkt bijzonder eenvoudig. De resultaten zijn altijd even goed, zonder dat u zich daarvoor hoeft in te spannen. Als u de robotmaaier heeft hebt geïnstalleerd, zorgt de maaier er zelf voor dat uw gazon wordt gemaaid, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen - of u nu thuis bent, op kantoor of met vakantie. Uw gazon blijft altijd keurig onderhouden, terwijl u zelf niet hoeft te maaien.

Hoe zit het met allergiegevoeligheid ? Heeft al dat maaien een negatief effect op allergieën ?
Integendeel, als u allergisch bent voor graspollen of aan hooikoorts lijdt, kan de robotmaaier een goede oplossing zijn. U hoeft er niet bij te zijn als de robotmaaier uw gazon maait, waardoor u automatisch zo min mogelijk in contact komt met gemaaid gras. Bovendien wordt het gras zo kort gehouden dat er geen allergenen door de lucht worden verspreid.

Maakt de robotmaaier veel lawaai ?
Helemaal niet. Het geluidsniveau van de robotmaaier is bijzonder laag, tussen 69 dB(A) en 58 dB(A), afhankelijk van het model. Conventionele maaiers produceren gemiddeld tussen 95 and 100 dB(A). De robotmaaier kan rustig in de tuin werken, zonder u of uw buren te storen.

Hoe installeer ik de robotmaaier ?
U kunt de maaier gemakkelijk zelf installeren. Volg eenvoudigweg de instructies in de handleiding. De installatie neemt 2 - 5 uur in beslag, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de tuin. Voor een eenvoudige Stap voor Stap installatie hebben wij dit per video voor u uiteengezet klik hier .

Kan ik de robotmaaier ook laten installeren ?
Ja, dit is mogelijk en via onze gecertificeerde medewerkers kan desgewenst ook een stroompunt in uw tuin worden aangelegd waarna via een kabellegger het begrenzingsdraad machinaal wordt ingegraven tot ongeveer 6cm onder de graszoden. Hierbij is het gebruik van draadpennen overbodig geworden en is er geen gevaar meer voor het eventueel verticuteren van uw gazon. Voor meer informatie klik hier.

Waar kan ik een kabellegger huren voor het ingraven van het begrenzingsdraad ?
Meer informatie over het huren van een kabellegger vindt u hier.

Moet ik het begrenzingsdraad bedekken met aarde ?
Nee. U zet de draad gewoon op de grond vast met behulp van draadpennen. Na enkele weken verdwijnt de draad vanzelf in het gras. Tip: maai het gras op de omtrek zo kort mogelijk om de draad zo dicht mogelijk bij de grond aan te brengen. Als u de draad vanaf het begin liever in de grond wilt laten verzinken, is dat geen probleem. U kunt daarbij het beste een diepte van 3 - 10 cm aanhouden.

Wat is het maximale gebied dat een robotmaaier gemiddeld aan kan ?
Een robotmaaier is geschikt voor gazons tot maximaal 6000 m² +/- 20%, afhankelijk van het merk en model en de complexiteit van uw gazon.

Kan de robotmaaier mijn ongelijke gazon aan ?
Dankzij de grote wielen op iedere robotmaaier ide deze ook geschikt voor oneffen oppervlakken. Daarbij vormen hellingen tot 45% (24°) geen probleem. Alleen in kleine diepe gaten kan een robotmaaier vastlopen. Iedere robotmaaier is integendeel klein genoeg om de welvingen van een ongelijkmatig gazon te volgen. De robotmaaier 'scalpeert' de hogere delen niet, zoals veel grotere maaiers wel doen.

Kan de robotmaaier nauwe doorgangen passeren ?
Ja, de robotmaaier heeft geen probleem met nauwe doorgangen tot 60 cm breedte, afhankelijk van het model.

Kan de robotmaaier voorwerpen signaleren, zoals kleding of speelgoed op het gazon ?
Nee. De eigenaar dient ervoor te zorgen dat er geen voorwerpen op het gazon liggen. Voorwerpen die klein genoeg zijn om door de robotmaaier te worden overreden, kunnen beschadigd raken, maar ook de messen van de machine kunnen schade oplopen. Zorg ervoor dat het gazon vrij is van kleine voorwerpen voordat u de robotmaaier gebruikt.

Hoe zit het met dennenappels, takken en fruit op de grond ?
Om de levensduur van de messen optimaal te houden, verdient het aanbeveling om deze voorwerpen aan te harken of regelmatig te verzamelen. Ze kunnen de maaier niet beschadigen, maar de messen slijten wel sneller. Boomtakken kunnen de messen beschadigen of verbuigen, waar het maairesultaat uiteraard onder lijdt.

Ik heb een mooie bloemenborder en bomen in mijn tuin die ik wil beschermen. Kan dat ?
Als het begrenzingsdraad op de juiste manier is aangebracht rondom de borders, bomen, struiken of andere objecten, kan iedere robotmaaier deze niet beschadigen of het gebied binnendringen.

Hoe gaat de robotmaaier om met heel lang gras ?
Als het gras erg lang en dik is, vergroot u de maaihoogte en past u de hoogte geleidelijk aan tot het gewenste niveau. In zeer extreme omstandigheden kan het nodig zijn om het gazon eerst met een conventionele maaier te maaien voordat de robotmaaier de taak overneemt.

Ik heb veel mos in mijn gazon; wat voor effect heeft dat op de robotmaaier ?
Iedere robotmaaier heeft effect op het mos en niet andersom. Het continu maaien heeft een zeer positief effect op de groei van het gras en zorgt ervoor dat het mos geleidelijk uit uw gazon verdwijnt.

Kan de robotmaaier het gras ook maaien als het regenachtig is ?
Ja, iedere robotmaaier kan onder alle weersomstandigheden grasmaaien en dus ook als het regent. Het is echter wel raadzaam om de maaier binnen te halen bij uitzonderlijk slechte weersomstandigheden, zoals stortregens, hagelbuien of storm.

Kan de maaier ook maaien als het erg warm is ?
De robotmaaier functioneert bij temperaturen tot ongeveer 45 ºC. Vanaf ongeveer 25 ºC worden de maai- en oplaadtijden korter voor modellen met NiMH-accu's, omdat de capaciteit van de accu lager ligt bij warm weer. Het gemaaide gebied blijft ongewijzigd. Modellen met Li-ion accu's zijn even goed, ongeacht de temperatuur.

Als ik de robotmaaier ook bij mijn zomerhuis wil gebruiken of wil delen met mijn buurman, kan de robotmaaier dan op twee verschillende locaties werken ?
Ja. Als u twee laadstations en twee lusdraden aanschaft, dan kunt u twee aparte installatielocaties opzetten en dezelfde robotmaaier op beide locaties gebruiken.

Kunnen kinderen op het gras spelen terwijl de robotmaaier zijn werk doet ?
Hoewel de robotmaaier erg weinig stroom gebruikt, kunnen de messen snijwonden in vingers of tenen veroorzaken. Een ingebouwde veiligheidsfunctie zorgt ervoor dat de messen automatisch stoppen als de maaier wordt opgetild of omgedraaid. De afstand tussen de buitenkant van de behuizing en de punten van de messen is ook extra groot, om te voorkomen dat de messen per ongeluk in contact komen met handen of voeten. Desalniettemin raden we u aan om de robotmaaier uit te schakelen wanneer er kinderen op het gras spelen.

Wat zijn de voordelen van maaien in een willekeurig patroon ?
Door in een schijnbaar willekeurig patroon, in verschillende richtingen, te maaien, ziet uw gazon in de hele tuin eruit als een glad tapijt. Dit is al vele jaren de beproefde, betrouwbaarste manier om het hele gazon te maaien, zonder stukjes over te slaan. De betrouwbaarheid en precisie van de huidige, betaalbare GPS-technologieën die nodig zijn om systematisch te kunnen maaien, zijn niet voldoende om de lusdraad en het willekeurige maaipatroon dat de robotmaaier op dit moment gebruikt, te verbeteren.

Wat zijn de voordelen van een systeem met draden om het maaigebied te begrenzen ?
Het is een uiterst stabiel en betrouwbaar systeem, dat ervoor zorgt dat de maaier altijd binnen de grenzen blijft, onder alle weersomstandigheden en in elke tuin. Bovendien is het een eenvoudige en zichtbare manier om de grenzen te bepalen.

Kan de robotmaaier gevaarlijk zijn voor katten en honden ?
Nee. De ervaring leert dat huisdieren gewoonlijk uit de buurt blijven van de robotmaaier. Bovendien is iedere robotmaaier uitgerust met sensoren, die ervoor zorgen dat de maaier omkeert en een andere richting kiest als er 'voorwerpen' zoals huisdieren worden gesignaleerd. Mocht de maaier in aanraking komen met een huisdier, dan is de botsing bijzonder licht en levert hoogstwaarschijnlijk geen schade op.

Wat is de levensduur van de accu ?
Dit hangt af van het gebied en de ingestelde maaitijd. Als u de robotmaaier 6 maanden per jaar gebruikt voor een gebied van bijvoorbeeld  800 m², dan gaat de accu 2-4 seizoenen mee. U kunt de accu sparen door de timer in te stellen op de grootte van uw gazon. In droge perioden kunt u de maaitijd gemakkelijk beperken, zonder dat het resultaat eronder lijdt.

Wat is de levensduur van de messen ?
De levensduur van de messen hangt af van het type robotmaaier of  de grond- en grassoort. Normaal gesproken gaan de messen 1-2 maanden mee op 1000 m² en grote stalen messen  gaangemiddeld 1-2 jaar mee, maar zijn in aanschaf natuurlijk iets duurder. U kunt de lichtgewicht messen binnen vijf minuten vervangen met een gewone schroevendraaier of bijbehorende tang.

Moet de maaier 's winters binnen staan ?
Ja, als u in de winter niet hoeft te maaien. Zet de robotmaaier schoon en droog weg voor de winter, op een droge en vorstvrije plek. Het verdient aanbeveling om ook het laadstation in de winter binnen op te bergen. De lusdraad blijft in het gazon.

Hoe houd ik de robotmaaier in de beste conditie ?
Voor een perfect maairesultaat is het van cruciaal belang om de messen regelmatig te vervangen. Neem nu en dan, afhankelijk van de grootte van uw gazon, een paar minuten de tijd om het gras van de wielen en de behuizing te verwijderen.

Waar kan ik het beste een robotmaaier kopen ?
Koop een robotmaaier bij de juiste leverancier alwaar eventueel een showroom aanwezig is zodat u de juiste merken en modellen kunt bewonderen en tevens een persoonlijke uitleg kan worden gegeven. Klik hier voor de showroom met het grootste assortiment van alle merken en typen.

 

Welke Lego EV3 set moet ik nu aanschaffen ?
Het antwoord vindt u via deze link

Waar vind ik meer informatie over bouwtekeningen EV3 robots ?
Het antwoord vindt u via deze link

Waar kan ik de software voor de EV3 downloaden ?
Het antwoord vindt u via deze link

Waar kan ik de software voor de WeDo 2.0 downloaden ?
Het antwoord vindt u via deze link

Waar kan ik als onderwijskracht lesmateriaal vinden ?
Het antwoord vindt u via deze link

Waar kan ik de software voor de StoryStarter downloaden ?
Het antwoord vindt u via deze link

Waar kan ik de software voor de More to Math downloaden ?
Het antwoord vindt u via deze link

Waar vind ik meer informatie over de First Lego League ?
Het antwoord vindt u via deze link

Wat is het verschil tussen Pleo en de Pleo rb ?
Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is een van de voornaamste verschillen dat de Pleo rb een 100% handgemaakt produkt is. Daarnaast zijn de juiste verschillen via onderstaande afbeelding kenbaar gemaakt.

What is Pleo rb ?
PLEO was an autonomous robotic life form modeled on a young Camarasaurus dinosaur. Since Innvo Labs take over PLEO, the scientists at  Innvo Labs have performed a thorough study of PLEO and were able  to isolate and repair a gene which allowed us to rebuild PLEO’s physical and mental systems. PLEO is reborn as PLEO rb.

What is a Camarasaurus ?
Camarasaurus (KAM-ah-rah-sawr-us) means “Chambered Lizard” (Greek kamara = chamber and sauros = lizard), referring to the holes in its vertebrae. Camarasaurus is the best-known sauropod found in North America and the most abundant of fossils from the Late Jurassic period. Camarasaurus also lived in Europe, where it survived into Early Cretaceous times. A complete, nearly perfect skeleton of a juvenile, 17 foot (5.2 meters) long, was found in Utah. Its head was short and box-like with nostrils set above the snout and in front of the eyes. The weight of its backbone was lightened by holes in its vertebrae. Its neck was shorter and thicker than most sauropods, and it possessed a short and somewhat flattened tail. The forelimbs and hind legs of Camarasaurus were about the same length.

What makes Pleo rb so special ?
At the heart of PLEO rb's is a new PLEO rb Life OS™, the operating system software that enables PLEO rb to act independently and will evolve Pleo's personality according to his interactions with you and the environment.  PLEO rb evolved and is now an autonomous creature with a complex software architecture that enables it to: 
• Learn and understand your verbal commands
• Express moods and emotions
• React to various kinds of PLEO rb foods and food stuffs
• Know your time, day and night
• Sense hot and cold; could get sick
• Better skin sensation
• Better sense of orientation and motion
• Respond to you and the environment
PLEO rb has been reborn with the abilities to learn, to be responsive and to interact with it's environment and you.

What age is Pleo rb suitable for ?
PLEO rb is a highly sophisticated product that is much like an inquisitive animal that requires attention and care. Children under 12 years of age should be supervised when playing with PLEO rb.

Does Pleo rb physically grow ?
No, PLEO rb will not grow physically. 

Does Pleo rb change ?
Yes, Pleo progresses through different Life Stages. PLEO rb has four life stages, and its progress depends on your level of interaction. Listen for the first sounds, look for the first steps, watch how PLEO rb adjusts to its environment. As PLEO rb progresses through each stage, it exhibits a broader range of movement and behaviors.

What can I do with Pleo rb ?
Treat and interact with PLEO rb the same way you do with your living pets. PLEO rb would continue to assert its personality and its emotion, mood, health and physical conditions depending on how you treat it. PLEO rb will be happy, healthy and energetic if you feed it on time, play with it regularly and take care of it properly. On the other hand, like living pets, PLEO rb may get sick, injured, sad, scared or exhausted if its not properly taken care of or is mistreated by dropping it, leaving it in the dark, hitting it, failing to feed it on time, giving it too many snacks or putting it in a cold or hot environment for too long. If these conditions occur, you will need to take “remedy” actions such as petting it, feeding it with healthy food or medicine (herbs), or letting it rest to help it recover.

Can I play with Pleo rb immediately after purchase ?
No, you must first make sure that PLEO rb's rechargeable battery is fully charged. Place the battery in the charger, attach the AC adapter jack to the charger, and plug the AC adapter into an electrical outlet. Let the battery charge for around four hours until the indicator light turns green. Then insert the clock button cell into the clock battery compartment which is located at the bottom of it's rear right foot. After you inserted the fully charged battery into PLEO rb and turn it on, you may then set the clock of PLEO rb to your time with the "NOON" button as instructed in the companion guide. While you wait, visit Pleoworld.com to learn more about PLEO rb before you wake it up and let it started to "hatch" into the World for the first time.

Does Pleo rb have a remote control ?
No, PLEO rb does not have a remote control. You can interact with PLEO rb but you cannot directly control its response and movement.

Do I need a computer to make Pleo rb at work ?
No, PLEO rb is ready to go once you put in its charged battery and clock battery.

Can Pleo rb talk ?
PLEO rb doesn't talk human voice and would commuincate and express it's feeling with its own voice.

Will Pleo rb be able to hear ?
Yes, PLEO rb will be able to hear. In a quiet environment, PLEO rb can hear sounds and know where is the sound comes from (left or right). Also after training, PLEO rb will recognize your verbal commands. PLEO rb can be trained to listen and memorize your verbal commands with the PLEO rb Learning Stones.

Why Pleo rb doesn't response to my voice commands ?
In most cases, the environment may be too noisy, so that PLEO rb doesn't hear your voice clearly. PLEO rb may be concentrated in doing some other thing, so you may have to get its attention by clapping your hands or touch and hold Pleo rb’s cheeks to get it to listen to your voice commands. Please refer to the companion guide for detail. Last but not least, as living pets, Pleo rb will be unwilling to listen, play or response if it is not in good condition mentally and physically. PLEO rb will not play and listen to you if it is sick, hungry, exhausted. So you have to treat it good to make PLEO rb a happy and responsive companion to you.

Will Pleo rb be able to see ?
Yes, with proper lighting, PLEO rb is able to detect obstacles , edges of table and stair in its path. PLEO rb is able to read special PLEO rb Birthday and Christmas cards and make response. PLEO rb could also recognize yellow red green training leaf, PLEO rb would search and move its head towards the training leaf within the range of its eyesight. 

What is Pleo rb's skin made of ?
PLEO rb's skin is made of a special formulated soft thermoplastic elastromer material. The color layer on top of the skin is a special formulated paint with good elasticity and touch wear resistance.

Do I need to buy any additional parts to make Pleo rb work ?
No, the things need to get you started is included. You may visit the pleoshop for additional accessories which may enrich the fun and extend the interaction between you and your PLEO rb.

Where can I buy PLEO rb ?
You may visit the pleoshop for your PLEO rb or visit the European distributor.

Why is my Pleo rb not turning on ?
     1. Make sure the battery has been charged for four hours.
     2. Make sure the clock battery has been installed.
     3. Make sure you have set the "NOON" button at your noon time.
     4. Double check the “Power ON” indicator to make sure that PLEO rb has been switched on properly.
     5. In the daytime, check to see if PLEO rb is resting by gently nudging or tapping PLEO rb to wake it up.
     6. In the nighttime, check to see if PLEO rb is sleeping by pressing the power ON button to wake him/her up (during the night, it will fall asleep again very quickly).
     7. Much like a cell phone battery, the PLEO rb battery may eventually need to be replaced. 

Why is my Pleo rb freezing up or stopping in the middle of an action ?
PLEO rb may stop operating or “lock up” when receiving an electro static discharge. Simply turn the power OFF and then back ON to resume play. 

Can I paint my Pleo rb ?
No, please do not paint your PLEO rb, as thinner that paint contains might adversely affect the skin material. 

How do I adjust or mute the voice volume of Pleo rb ?
Power “ON” PLEO rb, then press the “ON/OFF” button once to “Mute,” a second time for “Soft Volume” and a third time for “Normal Volume.”

What are some things Pleo rb can not do ?
PLEO rb cannot fly and PLEO rb cannot swim! Please ensure that you do not drop PLEO rb from a great height or drop it into water, as doing so will void the warranty. PLEO rb is for use only in warm, dry, indoor locations and will do things as mentioned in the companion guide.

How long the clock battery could last for ?
The clock battery will last approximately 3 years, please replace the used battery with new one if you find your PLEO rb getting confused with the time a day.

Why is my Pleo rb slow or sluggish ?
Just like a real pet, PLEO rb needs its rest. When PLEO rb’s battery is running low or in extremely hot temperatures, PLEO rb may slow down, seem tired or sleepy, or even shut down. Please keep PLEO rb indoors or in moderate climates between 50°F (10°C) to 104°F (40°C).

What are the other suggestions for understanding and taking care of Pleo rb ?
You should treat PLEO rb as living pets, PLEO rb actively responds and interacts with its environment. Here are some hints to understand and taking care of PLEO rb:
     • Feed it on time with proper food.
     • Try to feed it various kinds of foods/snack/nutrients/herbs/medicine and see how it responds.
     • If it is not hungry, play “tug-of-war.”
     • Set the training leaf in front of PLEO rb, see how it reacts?
     • How does PLEO rb react when you pick him up and hold him?
     • How does your PLEO rb respond to being petted, held and loved?
     • What happens if you hold PLEO rb upside down? Can it tell which way is up?
     • PLEO rb would get injured if it is dropped from a height ?
     • PLEO rb doesn’t like temperature extremes, it would get sick if it is exposed to cold or hot for a period of time.

 

Zijn de badkamer televisies ook geschikt voor gebruik in de tuin ?
De BigSplash badkamer televisies zijn geschikt voor gebruik tot -10 graden Celcius en kunnen dus ook buiten het huis, in de tuin gebruikt worden. U vindt bij ons inbouw- en opbouw televisies, spiegeltelevisies en draadloze of draagbare televisies in verschillende kleuren en maten.

Welke maat televisie is voor mijn badkamer geschikt ?
De meest geschikte maat van de TV hangt af van waar u deze gaat plaatsen. Bent u op zoek naar een TV die u aan het uiteinde van uw bad gaat plaatsen, dan zou u voor een 17” model kunnen kiezen. Bij een groter bad of bij een plaatsing verder dan aan het voet einde van het bad, zou een model van 19”of 22” geschikter zijn.

Welk televisie model past bij mijn badkamer ?
Voor badkamers die nog verbouwd moeten worden of in de verbouwing zijn, bieden wij elegante inbouw televisies, die in de muur worden geïnstalleerd. Voor het geval dat  u al klaar bent met uw verbouwing, raden wij aan om voor een opbouw model voor aan de muur te kiezen.  Als u geen stroom televisie aansluiting voor een televisie in uw badkamer heeft, is er ook een draadloze televisie, die het mogelijk maakt om overal in en om het huis tv te kijken.

Wat is qua uitstraling mooier, een spiegel TV of een gekleurde TV ?
Deze keuze is natuurlijk persoonlijk. Houd er rekening mee dat een spiegel TV altijd een beetje spiegelend blijft en ook een wat donkerder beeld geeft. Als er veel daglicht in de badkamer komt zouden wij de spiegel versie niet aanraden. Kort gezegd: een spiegel is het mooiste wat betreft design, een standaard tv heeft het mooiste beeld.

Welke beeldmaat kan ik het beste nemen ?
Als u wat verder van het beeld af zit is een grotere beeldmaat prettig. Maar een groter beeld betekent ook een grotere TV en niet iedereen vindt dat mooi. Iemand met een bril kiest vaak voor een groter beeld om bijvoorbeeld ondertiteling goed te lezen: de bril beslaat door het warme bad en wordt dan afgezet, dus dan is een groter beeld (dus grotere letters) wel prettig. Al met al blijft en een persoonlijke keuze! Aan het voeteneide van een bad van 1.80 cm is een TV vanaf 17" of 19" voldoende. Zit u meer dan 2.5 meter van de TV, dan zouden wij een 22" beeld aanraden.

Welke kabels zie je lopen bij een opbouw TV ?
     1. De adapter. Deze ziet u zeker. Deze is nodig voor de voeding van de TV. Een 12V kabel van zo'n 1.40 meter loopt naar de adapter. Vanaf de adapter gaat een 220V kabel van ongeveer 1.3 meter naar een wandcontact. De 220V kabel is een standaard apparaatkabel, welke onbeperkt te verlengen is.
     2. CAI kabel. Voor kabel TV zult u een CAI (coax antenne kabel) naar de TV moeten laten lopen.
     3. Voor digitale TV kunt u een decoder van bijvoorbeeld UPC aansluiten, dan loopt er een HDMI kabel of A/V-tulp kabels naar de TV vanaf de decoder. U zou ook kunnen kiezen voor één van de nieuwste TV's met de CI-module uitbreiding. Dan kunt u direct een CI-module en CI-kaart in de TV plaatsen en heeft u          geen decoder meer nodig voor digitale TV, maar kijkt u dit rechtstreeks vanaf de kabel. On-Demand functies zijn alleen beschikbaar via een decoder.
         In het geval van digitenne zou zo alleen een dvb-t antenne nodig zijn.   (PAS TOEVOEGEN WANNEER DIGITENNE WERKT)
     4. Om bijvoorbeeld DVD te kunnen kijken kunt u een dvd-speler aansluiten, dan loopt er nog een HDMI kabel of A/V-tulp kabels naar de TV vanaf de dvd-speler.
     5. Een decoder of dvd-speler zijn doorgaans niet waterbestendig en worden daarom vaak in een kastje of aan de andere kant van een muur opgesteld. Om die apparatuur dan toch te kunnen bedienen kunt u kiezen voor een ingebouwde IR-repeater. De infrarood ontvanger zit dan in de badkamertelevisie        
         ingebouwd, de kabel met het infrarood oog dat het signaal doorgeeft sluit u aan op de achterkant van de waterdichte TV. Het oog aan de kabel plaats je voor het infrarood-oog van bijvoorbeeld de decoder. Als u nu mikt met de afstandbediening van de decoder op de BigSplash TV dan stuurt deze dit signaal 1          op 1 door naar de decoder. De IR-repeater-kabel is ongeveer 1.50 meter lang. Deze kabel is onbeperkt te verlengen middels een verlengkabel, daarvoor kunt u een mini-jack verlengkabel gebruiken. Deze mini-jack verlengkabels zijn ook bij ons verkrijgbaar, doorgaans kostenloos.

Wat is de lengte van de kabels bij aansluitingen aan kabels ?
Alle kabels die uit de  BigSplash TV komen zijn 1.40 meter lang. De voedingskabel van de TV's van 26" en groter, is ongeveer 2.50 meter lang. De modellen van 22" en kleiner worden gevoed middels een 12V adapter. De 12V kabel uit de adapter is ruim 1.30 meter lang, de 220V kabel die vanaf de adapter naar het wandcontact loopt is ongeveer een meter lang. Deze 220V kabel is een standaard apparaatkabel, welke onbeperkt te verlengen is. De IR-repeater-kabel is ongeveer 1.50 meter lang. Deze kabel is onbeperkt te verlengen middels een verlengkabel, daarvoor kunt u een mini-jack verlengkabel gebruiken. Deze mini-jack verlengkabels zijn ook bij ons verkrijgbaar, doorgaans kostenloos.

Wat is het gewicht van de TV's ?
De BigSplash televisies hebben bij benadering de volgende gewichten:
     - 15" 5.0 kg
     - 17" 6.7 kg
     - 19" 8.5 kg
     - 22" 10.5 kg
     - 26" 17.2 kg
     - 32" 22.7 kg
     - 42" 35.0 kg

Is het mogelijk om satelliet te ontvangen op de televisies ?
Onze televisies hebben geen ingebouwde satelliet receiver. Het is wel mogelijk om via een externe receiver satelliet te ontvangen. De externe receiver zou u met behulp van een infrarood repeater kunnen bedienen.

Hoe werkt het kabelsysteem van de badkamer televisies ?
Onze televisies kunnen door middel van een coaxkabel analoge televisie en dvb-t signalen ontvangen. Via de hdmi en de av composiet aansluiting kan een set top box, dvd speler en ander randapparatuur aangesloten worden. Daarnaast is het ook mogelijk om via een vga kabel de televisie aan de computer aan te sluiten. U kunt COAX (dvb-t en analoog), VGA, HMDI en AV-tulp aansluiten.

Kunnen er ook externe speakers aan mijn badkamer TV aangesloten worden ?
Ja, er kunnen ook externe speakers aan uw badkamer TV aangesloten worden. Alle BigSplash modellen hebben ingebouwde speakers, maar als u voor externe speakers kiest, kunnen deze via een tulp stekker worden aangesloten. De speakers kunnen zowel met als zonder versterker werken.

Wat moet ik doen als ik geen stroomvoorziening in mijn badkamer heb ?
Als u geen stroomvoorziening in u badkamer heeft, zijn er de volgende opties:
     1. U kunt voor een draadloos model kiezen, klik hier om naar onze draadloze TV's te gaan
     2. De kabels/ stroom door de muur leiden
     3. Gebruik maken van een IR Repeater (Infrarood Repeater). Dit systeem zet de infrarood signalen om naar radio signalen (onze BigSplash en draadloze TV’s hebben al een IR Repeater ingebouwd).
     4. Gebruik maken van een radiografische afstandsbediening

Welke voorbereidingen voor een badkamer televisie zijn er nodig in mijn badkamer ?
Voor een standaard opbouw-/ inbouw televisie heeft u een stroomvoorziening (22V) nodig. Als u de badkamer TV alleen wilt gebruiken om televisie te kijken heeft u een coax kabel nodig. Voor het aansluiten van een DVD speler of een set top box hebben de televisies een AV en HDMI aansluiting. In principe zijn er dan geen verdere voorbereidingen meer nodig.

 

Wat te doen bij groen water ?
Wanneer uw zwemwater groen is het belangrijk om eerst de pH-waarde van het zwemwater te controleren. De waarde moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Indien de pH-waarde niet correct is, kunt u deze corrigeren door gebruik te maken van Starline pH-minus/pH-plus. Voeg Starline Chloorgranulaat 55/G toe voor een shockbehandeling, 1,8 gram verhoogt het chloorgehalte van 1 m3 (1.000 liter) met ongeveer 1 ppm. Het is dus belangrijk te weten hoeveel water uw bad bevat. Stel u hebt een bad van 3 x 5 meter en het is 1,20 m diep. Dan is lxbxd de waterinhoud: 3 x 5 x 1,20 = 18m³. Om het chloorgehalte dan met 1 ppm te verhogen heb je 18 x 1,8 gram granulaat nodig: 33 gram. Maar om een goed ‘shock-effect’ te krijgen mag de chloorwaarde wel naar 10 ppm dus de dosering is 330 gram product. Vervolgens eventueel Starline Anti Alg toevoegen, 8 ml per m3 (1.000 liter) en elke 5-7 dagen herhalen.

Mag ik met groen water wel zwemmen ?
Ja, dit mag, wij adviseren u echter om dit eerst te verhelpen d.m.v. een shockbehandeling.

Hoe kan ik het beste vuil op de bodem van het zwembad verwijderen ?
U kunt het grofvuil verwijderen met een zwembad schepnet. Een zwembadstofzuiger biedt een oplossing voor kleiner vuil.

Mijn zwembadwater blijft troebel, wat kan ik doen ?
Het kan voorkomen dat uw zwembadwater troebel of melkachtig wit blijft. Het water is dan troebel door klein vuil dat niet filtreerbaar is. Door Starline Vlokker toe te voegen aan het zwembadwater komen de fijnste, niet-filtreerbare, deeltjes bij elkaar en gaat het vuil aan elkaar kleven. Nu is het vuil groot genoeg om te worden gefilterd.

Ik heb net veel chloor in mijn zwembad gedaan, mag ik nu wel zwemmen ?
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.

Hoe moet ik een shockbehandeling geven ?
Eerst de pH-waarde controleren en indien nodig bijstellen naar de optimale waarde. Daarna Starline Chloorgranulaat 55/G toedienen. Zie onder het kopje ‘Wat te doen bij groen water’. Het Starline Chloorgranulaat altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Nooit meer dan 300 gram granulaat per emmer oplossen. Bij grotere hoeveelheden dit verdelen over meerdere emmers. Hierna (direct) verdelen over de oppervlakte van het zwembadwater. Pomp/filter gedurende 24-72 uur continu laten draaien.

Wat moet ik doen als mijn pH-waarde niet correct is ?
Indien uw pH-waarde niet tussen de 7,2 en 7,6 ligt kunt u dit corrigeren met Starline pH-minus of pH-plus. Met pH-minus verlaagt u de pH-waarde en met pH-plus verhoogt u de pH-waarde. Let op! Indien uw pH-waarde niet correct is zal de werking van chloor niet effectief zijn. Het pH-correctiemiddel altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Daarna verdelen over de oppervlakte van het zwemwater. Pomp/filter laten draaien. Na ca. 2 uur kunt u nogmaals testen en eventueel corrigeren. U mag nu gewoon zwemmen.

Hoe dien ik chloor toe aan mijn zwembad ?
Starline Chloortabletten
dienen, bij normale dosering, altijd in een chloordrijver of de skimmer gedaan te worden. Starline Chloorgranulaat dient altijd eerst in een emmer(s) lauw/ warm water opgelost te worden, alvorens het chloormengsel over het wateroppervlak te verdelen. U kunt nu gewoon zwemmen, maar zorg er wel voor dat chloortabletten/drijver of granulaat altijd buiten bereik van kinderen zijn. Wij adviseren u niet te chloreren voordat u gaat zwemmen en de chloordrijver uit het water te verwijderen tijdens het zwemmen. Houd chloor altijd buiten bereik van kinderen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Op onze pagina waterbehandeling kunt u alle genoemde artikelen terugvinden. Voor aanvullende informatie over zwembadreiniging kunt u hier terecht.

Mag ik mijn zwembad vullen met grondwater ?
Nee. Door het ijzer dat in grondwater zit, zal uw zwembadwater donker worden.

Wat moet ik doen om mijn zwembad winterklaar te maken ?
Wij hebben hiervoor een aantal tips voor u uiteen gezet voor het winterklaar maken.

Wat moet ik doen om mijn zwembad zomerklaar te maken ?
Wij hebben hiervoor een aantal tips voor u uiteen gezet voor het zomerklaar maken.

Heb het zwembad zomerklaar gemaakt en wil het water testen, heeft u hier tips voor?
Hiervoor zult u enig rekenwerk moeten verrichten, dit is op een eenvoudige wijze uiteengezet, klik hier.

Wat is de beste temperatuur voor mijn zwembad?
De temperatuur van uw zwemwater bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer algen en bacteriën en hoe meer huidvetten er loslaten. Cosmetica als make-up, bodylotion en gel komt eveneens in het water terecht en tast de kwaliteit van het zwemwater aan. De temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht, de verdamping en het uitgassen van het chloor. Voor een privézwembad ligt de ideale temperatuur tussen de 25°C en 27°C. Bij binnenzwembaden is het belangrijk dat de temperatuur van de ruimte en de temperatuur van het zwemwater zo goed mogelijk op elkaar is afgestemd. Zo beperkt u de hoeveelheid water dat verdampt. Voorkomen gaat haast niet, bij een binnenzwembad van 30m2 verdampt er gemiddeld per dag 100 liter water. Het verschil in temperatuur tussen de ruimte en het zwemwater zou niet kleiner dan 3°C moeten zijn. Buitenzwembaden hebben niet alleen meer last van algengroei, maar ook meer last van beestjes en muggenlarven in het zwembad. Muggen leggen het liefst eitjes in warm, stilstaand water en wanneer het chloorpeil van een zwembad niet op orde is, dient het vaak als kraamkamer voor de larven van de muggen.

Hoe bestrijd ik of beter gezegd voorkom ik het beste muggenlarven in mijn buitenzwembad?
Ziet u kleine rode wormpjes in uw zwembad drijven? Dat zijn waarschijnlijk muggenlarven die uit de eitjes zijn gekropen die muggen in het warme water hebben gelegd. Muggen hebben een voorkeur voor warm water, aangezien de kans dat hun eitjes uitkomen groter is in water met een prettige temperatuur. De muggenlarven in uw zwembad zijn ongevaarlijk, maar het is natuurlijk niet prettig zwemmen. De rode wormpjes en andere beestjes in het water kunt u het beste bestrijden door het chloorpeil van het zwembad optimaal te houden of om een instelling aan uw pomp/filter installatie te wijzigen. Muggenlarven kunnen niet overleven in zwemwater met een gezonde hoeveelheid chloor erin. Het is daarom belangrijk dat u deze waardes eerst test. Muggen zoeken voor het leggen van hun eitjes het liefst stilstaand water op. Om te voorkomen dat uw zwembad in aanmerking komt als kraamkamer voor de larven kun u de pomp/filter installatie in bepaalde periodes van het jaar vaker laten draaien, waardoor het water constant in beweging blijft. Muggen leggen na de winter hun eitjes, die na een aantal dagen uitkomen. Aangezien zij dat een aantal keer in het voorjaar herhalen, kunt u het beste in de periode april t/m juli de pomp/filter installatie vaker of continu laten draaien.

Wij zijn op zoek naar een zwembadreiniger, wat moet ik nemen ?
Voor het kiezen van de juiste zwembadreiniger hebben wij hiervoor de juiste informatie uitvoerig uiteengezet, klik hier.